• Què és un PROJECTE TELEMÀTIC?Un projecte telemàtic consisteix a dur a terme unes determinades activitats conjuntament amb altres escoles, i intercanviar-ne els resultats per Internet. Amb això es pretén fomentar el treball cooperatiu i la comunicació entre escoles, de manera que als continguts propis de cada àrea s’hi afegeixen uns nous valors: el treball en grup, compartir responsabilitats i informació, aprendre dels altres, respectar opinions i cultures diferents, només per citar-ne alguns.
Participar en un projecte telemàtic cooperatiu requereix un esforç de preparació per part del professorat, que queda sovint recompensat per un grau molt elevat d’implicació per part de l’alumnat. Ara bé, és important complir el compromís de participació de principi a fi perquè l’abandonament repercuteix negativament en els alumnes.
De projectes telemàtics n’hi ha de diversos tipus. Alguns són ideals per a iniciar-se perquè requereixen poca feina prèvia i poques sessions de classe. Altres són més complexes, amb calendari de participació i proposta d’activitats. Aquests darrers ofereixen un ampli ventall de possibilitats de treball, amb nombroses activitats de les quals podem triar aquelles que millor s’adapten a les nostres necessitats o interessos.
•
Exemple d’un PROJECTE TELEMÀTIC:Montserrat, un munt d’aventures
En què consisteix?L’objectiu d’aquest projecte és donar a conèixer la muntanya de Montserrat i el seu entorn de manera interactiva.
D’aquesta manera, els nens i nenes coneixen a fons la vida quotidiana de l’Abadia de Montserrat i el seu entorn més proper a traves dels escolans, que són els guies d’aquest projecte.
És tracta d’un projecte interdisciplinari, i amb treball cooperatiu. Així doncs, seguint diversos itineraris i treballant en grups, els alumnes s’apropen a Montserrat a través de diferents àrees: religió, música, naturals, socials, matemàtiques,...
A qui està destinat?Aquest projecte està destinat als alumnes de cicle mitjà i de cicle superior que, en ambdós casos, estan guiats per alumnes de 1r o 2n d’ESO de l’Escolania de Montserrat.
Com està format aquest projecte?Aquest projecte està estructurat en diversos itineraris, concretament 5 i una activitat final, a partir de les quals els alumnes poden tractar diverses matèries relacionades amb la muntanya de Montserrat i el seu entorn natural.
• Itinerari 1: Presentació i coneixements previs En primer lloc, es proposa que els alumnes coneguin millor a l’escolà guia, i el seu entorn i que aquest també pugui conèixer els alumnes i el seu entorn més proper. Aquest primer itinerari consta de 6 activitats:
Activitat 1: els nens han de realitzar un escrit descrivint la seva classe, d’on vénen, que els hi agrada fer,... i també han d’enviar una fotografia conjunta del grup classe.
Activitat 2: es proposa als nens anar a la Biblioteca a buscar informació sobre l’Escolania de Montserrat.
Activitat 3: es presenten als nens les altres escoles que també participen en aquest projecte telemàtic i se’ls realitza algunes preguntes relacionades amb el tema.
Activitat 4: els nens han de comentar si ja havien visitat anteriorment Montserrat i les activitats que van realitzar quan la van visitar, i en cas negatiu, que creuen que si pot fer.
Activitat 5: els nens han d’anar a la Biblioteca i buscar en quina comarca es troba situada la muntanya de Montserrat.
Activitat 6: es proposa als nens una activitat per conèixer millor les comarques de Catalunya. Ho fan cercant d’on provenen els diferents escolans que conformen la comunitat de Monestir de Montserrat.
• Itinerari 2: Muntanya En aquest segon itinerari, ja ha arribat l’hora d’anar a la muntanya- Però abans, cal saber algunes característiques d’aquesta, com per exemple com la muntanya ha arribat a tenir aquestes formes tan peculiars, entre d’altres. Aquesta vegada, es proposen 4 activitats.
Activitat 1: els nens han de buscar a la Biblioteca el tema de la formació geològica i fer-ne un resum, tot mencionant quins són els 3 elements que formen el conglomerat de la muntanya de Montserrat.
Activitat 2: aquesta activitat tracta sobre els diferents tipus de flora que es poden trobar a la muntanya de Montserrat, i proposa un joc que consisteix en relacionar les diferents plantes amb la seva respectiva descripció.
Activitat 3: aquesta activitat tracta els diferents tipus de fauna que es poden trobar a la muntanya de Montserrat. Proposa als nens la realització d’una cadena alimentària i també la realització d’un dibuix sobre els animals que s’hi poden trobar.
Activitat 4: en aquesta activitat es proposa la realització d’una excursió des de Portbou fins a Montserrat, passant només pels camins GR.
Els següents itineraris i activitats encara no estan actius.
• Itinerari 3: Santuari i monestir
• Itinerari 4: Museu
• Itinerari 5: Música
• Activitat de cloenda
En aquest projecte també hi podem trobar els següents apartats: Escoles participants:En aquest projecte hi participen 17 escoles d’arreu de Catalunya. Els cursos participants són 5è i/o 6è de cadascuna d’elles.
Racó del mestre:No es pot entrar en aquest apartat, ja què té l’accés restringit als mestres que duen a terme/participen en el projecte.
BibliotecaÉs una enciclopèdia virtual, on els nens i nenes poden consultar la informació necessària per tal de poder respondre a les qüestions plantejades en el projecte.
Informació general de MontserratSón una sèrie de links que permeten conèixer millor diferents aspectes relacionats amb Montserrat, com són:
- L’Escolania de Montserrat
- El Museu
- L’Abadia de Montserrat
- Les publicacions de l’Abadia
- La Biblioteca oficial de Montserrat
- El moviment Montserrat Jove
- El patronat de la muntanya
- El parc natural
- El cremellera
- La pàgina de les reserves de Monteserrat
- La pàgina d’estades, visites i tallers per a les escoles
VALORACIÓ PERSONAL:He escollit aquest projecte perquè personalment sento una gran veneració per la Mare de Déu de Montserrat tant en l’aspecte religiós com pel que representa com a patrona de Catalunya. El seu entorn natural també és un dels espais més emblemàtics de Catalunya.
Malgrat que algunes de les activitats encara no estan actives, moltes de les que ja ho estan presenten una dinàmica innovadora i que permet assolir uns objectius clars en l’aprenentatge dels alumnes, tan a nivell acadèmic i curricular, des de les assignatures de música, religió, naturals, socials, matemàtiques,... com en valors personals.
Finalment, penso que aquest tipus de projectes que permeten a les escoles posar-se en contacte entre elles i treballar conjuntament, obren les portes a un món de treball més dinàmic, col•laboratiu i corporatiu, entre diferents associacions tan lúdiques com educatives.