// SÉ EL QUE VULL! //

Una necessitat: ESTIMAR
Un projecte: DONAR-ME
Un desig: LLIBERTAT
Una opció: AVANÇAR
Una raó: VIURE!

dimecres, 25 de novembre del 2009

VISITA A UN CENTRE SOCIOEDUCATIU

CASAL D'INFANTS DEL RAVAL


INFORMACIÓ D’INTERÈS GENERAL
• Abans, al barri del Raval, la mitjana d’edat de les persones era 10 anys inferior que les de la resta del territori.
• Capa a l’any 1994-1995, aquesta estadística comença a canviar.
• Actualment, aquesta mitjana de 10 anys de diferència s’ha reduït a la meitat, és a dir, a 5 anys de diferència.

SITUACIÓ ACTUAL• Els nens no estan desprotegits.
• Treballen sota les pautes de l’educació social.
• Treballen amb col•lectius amb desavantatges socials.
• Pel que fa a la feina dels encarregats del local, una de les més importants és detectar situacions de risc social,… és a dir que si no es va en compte amb aquests nens/es, nois/es, poden acabar en una situació d’exclusió. Alguns indicis a ser-ho: fills de família on només hi ha la mare per alimentar-los, un possible maltractament psicològic… Les exclusions comencen a l’escola.

COM TREBALLEN
• Podem trobar-hi el CENTRE OBERT (nens i nenes en edat escolar). Aquest centre es divideix en dues etapes escolars, l’etapa INFANTIL (3-12 anys) i l’etapa ADOLESCENT (12-16 anys).
• El Casal desenvolupa un conjunt de projectes orientats a donar resposta a les diferents necessitats i problemàtiques de la població. Aquests es poden agrupar en diferents línies d'actuació, que donen resposta a unes determinades necessitats socials.
• Aguns projectes són:

o PROJECTES DE MARES AMB NENS PETITS (0-3 anys)
És a dir, estimulació infantil. A les mares se’ls ensenya a buscar feina, se’ls ensenya llengües i es realitzen projectes per tal de millorar el més possible la seva situació.

o SUPORT SOCIAL A INFANTS I FAMÍLIES
El Casal proporciona activitats educatives amb l'objectiu d'educar per tal de prevenir situacions d'exclusió social, realitzant una intervenció socioeducativa amb aquells que es troben en situacions de dificultat i oferint suport a les seves famílies.

o SUPORT EN EL PROCÉS ESCOLAR
Es dóna resposta a les dificultats d'adaptació i seguiment del procés escolar dels nois i noies. Es treballa conjuntament amb les escoles, intentant utilitzar nous models i realitzar noves propostes per tal de millorar la qualitat i l’eficàcia de tot el procés escolar al mateix temps que s’intenta donar suport als infants i joves en la seva escolarització.

o INTEGRACIÓ DE JOVES EN RISC
El Casal treballa per dinamitzar i potenciar els recursos que el mateix barri pot posar en funcionament per a millorar el benestar dels nois/es i l'entorn comunitari, en general. Treballa amb joves sense xarxa social per oferir-los oportunitats i fomentar la seva iniciativa i esperit emprenedor. A més a més, treballen per accedir als joves i grups de carrer amb noves fórmules de treball educatiu de carrer i comunitari.

o FORMACIÓ I INSERCIÓ SOCIAL I LABORAL
Procura la inserció social i laboral de nois i noies en situació de risc, acompanyant-los en tot moment en aquest procés d’inserció i permetent d’aquesta manera un major ocupabilitat d’aquests, permetent d’aquesta manera que no estiguin tant de temps al carrer.

o REFORÇ DE LA COMUNITAT
Des de la convicció que és la societat civil d’un territori concret la qui pot desencadenar una veritable transformació social en el seu entorn, a través d’aquest programa, es centren en la tasca d’enfortir i donar un impuls a la vertebració del sector social en aquells territoris més vulnerables. Ho fan a través d’accions de sensibilització, amb plans de millora i formació adaptats a cadascuna de les entitats, i amb la creació d’eines per afavorir la construcció i difusió del sector.


LA XARXA DEL CASAL

• Durant l’any 2008, el Casal ha donat suport socioeducatiu a 3.756 infants i joves i 1515 adults a través de 28 projectes.

• Ho ha fet treballant en xarxa, al costat de 134 entitats i gràcies a la col•laboració imprescindible dels més de 650 voluntaris i estudiants en pràctiques que han passat pel Casal durant aquest any.
• La tasca social i educativa de l'entitat no seria possible sense el suport i la participació d'una significativa xarxa de col•laboradors, tant institucions com particulars, que comparteixen els objectius de l'associació, així com el compromís social que la tasca realitzada al casal representa en el camí dels drets humans, la igualtat i la justícia social.
• La xarxa de suport del Casal està formada per totes aquelles persones, institucions, entitats, professionals, empreses, fundacions, escoles i col•lectius diversos que creuen en la igualtat d'oportunitats per a tots els nens i joves i s'hi impliquen de diferents maneres per fer-ho possible.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada